iebooms

Adres
De Coninckplein 18
Antwerpen

Antwerpen
2060


Veel oudere mensen in Antwerpen 2060 denken vaak mijmerend terug aan het verleden van de buurt. Ik kan niet vergelijken, ik ken de buurt enkel van hoe ze vandaag is. Terwijl de vorige generatie vindt dat het vroeger beter was, vind ik het nu net ongelooflijk boeiend om hier te wonen. Integratie en multiculturaliteit zijn de standaarden en uitdagingen van grootsteden en worden dat zeker van de hele samenleving. Laat ons dus vooral vooruit denken en verder kijken.
Af en toe echter, in kleine maar daarom niet onbelangrijke dingen, treed ik de mening van de vorige generatie bij …
Café Kiebooms is zo’n mijmermoment.
Als je binnenstapt in Café Kiebooms, reis je terug in de tijd. Naar 1949 om precies te zijn. Hier ademt alles de glorierijke uitgaansperiode van de jaren ’50 uit. Het De Coninckpleintje was toen the place to be, met tal van etablissementen waar muzikanten een gewillige publiek van dansbaar vertier voorzagen.
Een zwierig gesculpteerd plafond. Lampjes en beeldjes die vandaag neigen naar kitsch maar toen de trend zetten. Een klein podium waarop de muzikanten het publiek tot swingen bewogen, en een paar authentieke ventilatoren die tijdens het dansen verkoeling brachten. Zithoekjes met daarboven muurbrede spiegels. Subtiele ingewerkte, decoratieve elementen die verwijzen naar de Olympische Spelen (voordien heette het café Olympia). Radiatoren die doen denken aan een verhaal van Jules Verne. Het woordje ‘lavatory’ in obligaat neon boven de wc.
Een mix van art deco en design uit de 50’s.
De dansende mensen van toen zijn vandaag vervangen door pratende buurtbewoners.
Leo Kiebooms, accordeonist en oorspronkelijke eigenaar van de zaak (zoals de naam al deed vermoeden), werdvervangen door Vic Mees, herontdekker van deze parel en gedreven uitbater (dank u Vic!).
Muzikanten als Kiebooms himself of La Esterella zijn vervangen door jazz- en andere bandjes die hier iedere week een stukje verleden in ere houden.
Intussen heeft Het Rekreatief de Kiebooms overgenomen.  Gezellig en lekker eten gaat samen met nieuwe kansen voor mensen die werkervaring opdoen.  Ook is de samenwerking met Theater Vonk nieuw leven ingeblazen!
Ga er eens langs en geniet van een drankje bij wat muziek van toen, in een kader van meer dan 60 jaar oud.
Wedden dat jij ook begint te mijmeren?

Logo_kiebooms

Bron: 2060

Wanneer speelt theater vonk hier?

Momenteel staan er geen Vonk producties gepland op deze locatie.